Use this url to cite publication: https://hdl.handle.net/20.500.12512/95605
Options
GERL simptomų pasireiškimas tarp skirtingų mitybos grupių (visavalgių, vegetarų, veganų) žmonių = : GERD symptom occurrence among people following different diets (omnivorous, vegetarian and vegan) / Eglė Jasaitytė, Gabrielė Milaknytė, Laimutis Gedminas, Jūratė Kondrackienė
Type of publication
Straipsnis kitoje duomenų bazėje / Article in other database (S4)
Title
GERL simptomų pasireiškimas tarp skirtingų mitybos grupių (visavalgių, vegetarų, veganų) žmonių = : GERD symptom occurrence among people following different diets (omnivorous, vegetarian and vegan) / Eglė Jasaitytė, Gabrielė Milaknytė, Laimutis Gedminas, Jūratė Kondrackienė
Publisher (trusted)
Lietuvos bendrosios praktikos gydytojų kolegija |
Is Referenced by
Date Issued
Date Issued |
---|
2017-01-19 |
Extent
p. 12-18.
Is part of
Lietuvos bendrosios praktikos gydytojas. Kaunas : Vitae Litera, 2017, t. 21, Nr. 1.
Version
Originalus / Original
Series/Report no.
Moksliniai darbai
Field of Science
Abstract
Daugelis suaugusių žmonių jaučia varginančius ir gyvenimo kokybę bloginančius simptomus: rėmenį, skrandžio turinio atpylimus, diskomfortą epigastriume, pykinimą, kosulį arba rijimo sutrikimus, kurių dažniausia priežastis – gastroezofaginio refliukso liga (GERL). Dažnai žmonės linkę ignoruoti GERL sukeliamus simptomus, tačiau negydoma liga ne tik blogina gyvenimo kokybę, bet gali sukelti sunkių komplikacijų. Vis dėlto visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, sparčiai populiarėja sveiko gyvenimo būdas bei alternatyvios mitybos rūšys, tokios kaip vegetarizmas ir veganizmas. Mūsų dienomis šios alternatyvios mitybos rūšys tapo labai madingos, todėl šio tyrimo metu norėjome įvertinti dviejų šio meto aktualijų ryšį – kaip mitybos pasirinkimas gali paveikti GERL simptomų pasireiškimą. Atlikta visuomeninė anoniminė apklausa socialiniuose tinkluose. Tyrime dalyvavo 274 respondentai, kurie buvo suskirstyti į tris grupės atsižvelgiant į jų mitybos tipą: visavalgiai, vegetarai ir veganai. Duomenims rinkti buvo parengtas originalus klausimynas, susidedantis iš klausimų apie GERL rizikos veiksnius, skundus, susijusius su virškinamuoju traktu, ir jų gydymą. Atlikę tyrimą, išsiaiškinome, kad beveik pusė respondentų (49,6 proc.) nurodė jaučiantys GERL simptomus, dažniau visavalgiai (66,1 proc.) lyginant su kitomis grupėmis. GERL simptomų pasireiškimui įtakos turėjo mitybos įpročiai (reikšmingai dažniau simptomus jautė nereguliarius pietus valgantys, dažnai užkandžiaujantys vakare); maisto produktai (asmenys teikiantys pirmenybę mėsai, pieno produktams bei greitam maistui dažniau jautė simtomus, o rečiau – vartojantys daržoves, vaisius ir maistą be prieskonių); stresas, rūkymas ir alkoholio vartojimas. Lyginant mitybos grupes tarpusavyje, paaiškėjo, kad visavalgiai dažniau pietus valgo nereguliariai, užkandžiauja vėlai vakare nei vegetarai ir veganai. [...].
Many adults often feel symptoms such as heartburn, acid regurgitation, epigastric discomfort, nausea, chronic cough or difficulty swallowing that impact on their quality of life. Gastroesophageal reflux disease (GERD) is said to be the most common reason for these symptoms. People often tend to ignore them, nonetheless, if GERD is left untreated, it has direct impact on the quality of life and may even cause serious complications. However, healthy living and alternative dietary lifestyles such as vegetarianism or veganism is becoming more and more popular worldwide including Lithuania. It has now become trendy to be vegetarian or vegan, therefore, the aim of our research was to evaluate the correlation between a person's diet and the occurence of GERD symptoms. An online survey was carried out among 274 randomly selected subjects in social networks. They were classified into three different groups based on their diet: omnivores, vegetarians and vegans. Each subject was sent a structured questionnaire including questions about GERD risk factors, problems related to gastrointestinal tract as well ass their treatment. The research showed that nearly half of the respondents (49.6%) indicated having GERD symptoms; of them, 66.1% were omnivores. It was found that the following factors had an impact on the occurence of GERD symptoms: dietary habits (respondents who reported eating lunch irregularly and snacking at night felt the symptoms significantly more often), foods (people preferring meat, dairy and fast food felt the symptoms more often compared to those eating lots of vegetables, fruit and unsalted food), stress, smoking and alcohol consumption. The results of the research showed that irregular lunch eating and late-night snacking was the most prevalent in omnivore diet compared to vegans and vegetarians. [...].
Type of document
type::text::journal::journal article::research article
ISSN (of the container)
1392-3218
Other Identifier(s)
(LSMU ALMA)990000919990107106
Coverage Spatial
Lietuva / Lithuania (LT)
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Bibliographic Details
23