Use this url to cite publication: https://hdl.handle.net/20.500.12512/16045
Options
Naminių obelų (Malus domestica Borkh.) vaisių ir lapų fenolinių junginių sudėties tyrimas : daktaro disertacija : biomedicinos mokslai, farmacija (08B) / Mindaugas Liaudanskas; Lietuvos sveikatos mokslų universitetas. Medicinos akademija
Type of publication
Daktaro disertacija / Doctoral dissertation (R1)
Title
Naminių obelų (Malus domestica Borkh.) vaisių ir lapų fenolinių junginių sudėties tyrimas : daktaro disertacija : biomedicinos mokslai, farmacija (08B) / Mindaugas Liaudanskas; Lietuvos sveikatos mokslų universitetas. Medicinos akademija
Other Title
Analysis of phenolic compounds composition in fruits and leaves of apples (Malus domestica Borkh.).
Publisher
Kaunas :: Lietuvos sveikatos mokslų universitetas. Medicinos akademija,
Date Issued
Date Issued |
---|
2015-09-04 |
Extent
137 p. : pav., lent.
Version
Originalus / Original
Description
Apginta: 2015-09-04.
Darbas atliktas 2010-2014 metais Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijoje.
Bibliogr.: p. 67-74
Autoriaus publikacijos disertacijos darbo tema: p. 75-76
Priedai: p. 77-123.
Field of Science
Abstract
[...]. Darbo tikslas ir uždaviniai. Darbo tikslas – ištirti naminių obelų (Malus domestica Borkh.) vaisių ir lapų flavonoidų, fenolinių rūgščių kokybinės ir kiekinės sudėties įvairavimą ir nustatyti obuolių ėminių ekstarktų antioksidacinį poveikį in vitro. Uždaviniai: 1. Išvystyti ir optimizuoti efektyviosios skysčių chromatografijos (ESC) metodiką flavonoidų ir fenolinių rūgščių kokybinės ir kiekinės sudėties nustatymui obuolių ir obelų lapų ėminiuose. 2. Ištirti Lietuvoje auginamų veislių obuolių ir obelų lapų flavonoidų ir fenolinių rūgščių kokybinės ir kiekinės sudėties įvairavimą. 3. Įvertinti fenolinių junginių kokybinės ir kiekinės sudėties įvairavimą obuolių luobelių ir minkštimų ėminiuose. 4. Nustatyti obuolių ir obelų lapų flavonoidų ir fenolinių rūgščių kiekinės sudėties įvairavimą augalo vegetacijos periodo metu. 5. Įvertinti obelų poskiepių įtaką obuolių fenolinių junginių kokybei ir kiekiniai sudėčiai. 6. Ištirti obelų veislių obuolių ėminių flavonoidų ir fenolinių rūgščių antioksidacinį aktyvumą in vitro. Mokslinio darbo naujumas. Atlikti Lietuvoje auginamų 'Aldas', 'Auksis', 'Connel Red', 'Ligol', 'Lodel', ir 'Rajka' veislių obuolių ir obelų lapų fenolinių junginių kokybinės ir kiekinės sudėties tyrimai. Pirmą kartą ištirtas dviejų Lietuvos Respublikoje ssukurtų obelų veislių – 'Aldas' ir 'Auksis' vaisių ir lapų fenolinių junginių kokybinės ir kiekinės sudėties įvairavimas. [...].
[...]. The aim of this study - to investigate the variation of qualitative and quantitative composition of flavonoids and phenolic acids in aplple fruits and leaves and determine the antioxidant activity in vitro. Objectives of the study: 1. To develop and optimize the HPLC method for analysis of qualitative and quantitative composition of flavonoids and phenolic acids in the samples of apple leaves and fruits. 2. To determine the variation of qualitative and quantitative composition of flavonoids and phenolic acids in fruits and leaf samples of Lithuanian grown cultivars. 3. To determine the qualitative and quantitative composition of phenolic compounds in the samples of apple peel and flesh. 4. To determine the variation patterns of qualitative and quantitative composition of flavonoids and phenolic acids in apple leaf and fruits samples during vegetation period. 5. To determine the impact of rootstock on quantitative and quantitative composition of phenolic compounds in apple fruit samples. 6. To determine the antioxidant activity of flavonoids and phenolic acids in Lithuanian grown cultivars of apple fruits and leaves in vitro. Scientific novelty. The research of the qualitative and quantitative composition of phenolic compounds of apples and leaves of 'Aldas', 'Auksis', 'Connel Red', 'Ligol', 'Lodel' and 'Rajka' apple-trees grown in Lithuania was performed. For the first time, the qualitative and quantitative composition of fruits and leaves phenolic compounds of the Lithuanian breaded cultivars of 'Aldas' and 'Auksis', was determined. [...].
Type of document
type::text::thesis::doctoral thesis
Other Identifier(s)
(LSMU ALMA)990000867940107106
Coverage Spatial
Lietuva / Lithuania (LT)
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Work Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access