Use this url to cite publication: https://hdl.handle.net/20.500.12512/110917
Options
Baltymų ekstrakcijos iš ryžių išspaudų sąlygų optimizavimas baltymų gelių gamybai / Romantė Pažėraitė, Daiva Žadeikė, Joana Bendoraitienė, Žaneta Rukuižienė, Ramutė Maždžierienė, Gražina Juodeikienė, Valdas Jakštas
Type of publication
Straipsnis nerecenzuojamoje Lietuvos konferencijos medžiagoje / Article in non-peer-reviewed Lithuanian conference proceedings (P2c)
Author(s)
Pažėraitė, Romantė | Kauno technologijos universitetas |
Žadeikė, Daiva | Kauno technologijos universitetas |
Bendoraitienė, Joana | Kauno technologijos universitetas |
Rukuižienė, Žaneta | Kauno technologijos universitetas |
Maždžierienė, Ramutė | Kauno technologijos universitetas |
Juodeikienė, Gražina | Kauno technologijos universitetas |
Title
Baltymų ekstrakcijos iš ryžių išspaudų sąlygų optimizavimas baltymų gelių gamybai / Romantė Pažėraitė, Daiva Žadeikė, Joana Bendoraitienė, Žaneta Rukuižienė, Ramutė Maždžierienė, Gražina Juodeikienė, Valdas Jakštas
Publisher (trusted)
Kauno technologijos universitetas |
Date Issued
Date Issued |
---|
2021-05-14 |
Extent
p. 77-82 : pav., lent.
Is part of
Studentų mokslinės konferencijos „Chemija ir cheminė technologija 2021“ pranešimų medžiaga: respublikinė studentų mokslinė konferencija, 2021 05 14 / rinkinio sudarytojai: T. Dambrauskas, G. Kručaitė, D. Sinkevičiūtė ; Kauno technologijos universitetas. Cheminės technologijos fakultetas. Kaunas : Kauno technologijos universitetas, 2021.
Version
Originalus / Original
Description
Sekcija „Maisto, agro- ir biochemija“
ISSN 2538-7332 (online)
Bibliorg.: p. 82
Field of Science
Abstract
Darbe sprendžiama ryžių gėrimo gamybos procese susidarančių šalutinių produktų – ryžių išspaudų (RI) – racionalaus panaudojimo problema, kuriant ir diegiant valorizavimo į didesnės pridėtinės vertės maisto komponentus technologijas. Darbe sudaryta multifermentinė kompozicija iš amilazės (AlphaStar Plus), hemiceliulazių (CeluStar XL) ir neutralios proteazės (SQzyme PS-NL) ir optimizuotos fermentinės hidrolizės sąlygos efektyviam baltymų išskyrimui iš RI. Vertinta išgautų baltymų vandens ir riebalų absorbcijos ir putų sudarymo pajėgumas, emulsijos ir putų stabilumas bei gelių sudarymo pajėgumas. Baltymų modifikavimui naudoti fermentai transgliutaminazė ir proteazė, baltymų komponentų pokyčiai fiksuoti, taikant elektroforezę poliakrilamido gelyje. Gelių tekstūra vertinta tekstūros analizatoriumi ir akustiniu klampos matuokliu, o gelių struktūra analizuota optiniu mikroskopu. Rezultatai parodė, kad daugiausia baltymų iš RI galima išgauti, vykdant šarminę ekstraciją 60oC temperatūroje, esant terpės pH 10 ir s.m. ir vandens santykiui 1:4. Vertinant baltymų išgavimo iš RI galimybes, nustatyta, kad daugiausia baltymų iš RI išgauta, naudojant fermentų kompoziciją (71 %), mažesnis baltymų išgavimo efektyvumas nustatytas, hidrolizuojant tik proteaze (59 %) ar amilaze/ celiulaze (67 %) (1 pav.).
Type of document
type::text::conference output::conference proceedings::conference paper
ISSN (of the container)
2538-7332
Other Identifier(s)
(LSMU ALMA)990001036960107106
Coverage Spatial
Lietuva / Lithuania (LT)
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Bibliographic Details
5
Funding(s)
Funding(s) | Project ID |
---|---|
Europos regioninės plėtros fondo lėšos pagal priemonės veiklą „Aukšto lygio tyrėjų grupių vykdomi moksliniai tyrimai“ | Nr. 01.2.2-LMT-K-718 |