Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12512/107689
Options
Ispanijoje ir Lietuvoje surinkto medaus cheminė ir juslinė analizė
Type of publication
type::text::thesis::master thesis
Title
Ispanijoje ir Lietuvoje surinkto medaus cheminė ir juslinė analizė
Other Title
Chemical and organoleptic analysis of honey collected in Spain and Lithuania
Author
Rudytė, Viktorija |
Advisor
Other(s)
Recenzentas / Reviewer | |
Recenzentas / Reviewer | |
Komisijos sekretorius / Committee Secretary | |
Komisijos pirmininkas / Committee Chairman | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member | |
Komisijos narys / Committee Member |
Extent
55 p.
Date Issued
2020
Abstract
Magistro baigiamasis darbas atliktas 2019–2020 m. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Stambiųjų gyvūnų klinikoje. Darbo apimtis – 49 lapai (be priedų), 17 paveikslėlių, 9 lentelės, 5 priedai. Pagrindinis darbo tikslas – taikant statistinę analizę, palyginti Ispanijoje ir Lietuvoje 2018 m. vasarą surinkto medaus kokybę metų laikotarpiu (2018 m. lapkritis – 2019 m. lapkritis). Atlikti vandens kiekio, rūgštingumo, leidžiamo minimalaus invertuotojo cukraus kiekio, diastazės aktyvumo, dirbtinai invertuoto cukraus kiekio tyrimai, juslinė analizė ir medaus mikroskopija. Rezultatai atskleidė, kad vandens kiekis šviežiame Ispanijos meduje siekė 19,91±4,46 proc., šviežiame Lietuvos meduje – 21,66±1,45 proc.; po metų Ispanijos meduje vandens sumažėjo apie 1 proc. punkto, o Lietuvos meduje sumažėjo apie 2,5 proc. punkto (p≥0,05). Šviežio Ispanijos medaus pH siekė 3,96±1,37, o Lietuvos – 5,28±2,28; po metų Ispanijos medaus pH sumažėjo 0,55 (pH 3,41±0,91), Lietuvos medaus pH sumažėjo 1,28 (pH 4±2,16) (p≥0,05). Diastazės aktyvumas šviežiame Ispanijos meduje siekė 11,17±15,82 Gotės vnt., šviežiame Lietuvos meduje – 9,16±3,20 Gotės vnt. Invertuotojo cukraus kiekis per metus tiek Ispanijos, tiek Lietuvos meduje išliko nepakitęs. Hidroksimetilfurfurolo tyrimai šviežiame Lietuvos meduje rodė neigiamą reakciją, o 62,5 proc. šviežio Ispanijos medaus mėginių turėjo silpnai teigiamą hidroksimetilfurfurolo reakciją ir per metus tokių mėginių skaičius padidėjo 12,5 proc. punkto. Šviežiame Ispanijos ir Lietuvos meduje neaptikta ydų, tačiau, po metų pakartojus tyrimą, kai kuriuose mėginiuose buvo nustatytas medaus rūgštumas ir kartumas.
The master‘s thesis was written in 2019–2020 at the Clinic of Large Animals of the Lithuanian University of Health Science. Final thesis includes 49 pages (without appendixes), 17 images, 9 tables, 5 appendixes. The main objective of the study was to compare the quality of honey collected in Spain and Lithuania over the one year‘s time (November 2018 – November 2019) using statistical analysis. Determinations of water content, acidity, minimum allowable invert sugar, diastase activity, artificially invert sugar, sensory analysis, honey microscopy and statistical analysis were performed. The results shows that the water content in fresh Spanish honey was 19.91±4.46% and fresh Lithuanian was 21.66±1.45%, but after a year the water content in Spanish honey dropped to 1% and in Lithuanian honey dropped to 2.5% (P≥0.05). The pH of fresh Spanish honey reached 3.96±1.37 and Lithuanian honey pH reached 5.28±2.28. After a year, the pH of Spanish honey dropped to 3.41±0.91 and pH of fresh Lithuanian honey dropped to 4±2.16 (P≥0.05). Diastase activity in fresh Spanish honey was 11.17±15.82 unit of Goth and in fresh Lithuanian honey was 9.16±3.20 unit of Goth. The amount of invert sugar in both Spanish and Lithuanian honey has not changed over the year. Studies of hydroxymethylfurfural in fresh Lithuanian honey showed a negative reaction, while 62.5% of fresh Spanish honey had a weakly positive hydroxymethylfurfural response and the number of samples increased by 12.5% over the year. During the sensory analysis, no defects were found in fresh Spanish and Lithuanian honey, but after repeating the sensory analysis a year later, the acidity and bitterness of the honey were found in some samples.
Publisher
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
Other Identifier(s)
id-58921337
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access