Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12512/107057
Options
Erškėčių (Rosa L.) genties augalų vaisių fitocheminės sudėties tyrimas
Type of publication
type::text::thesis::master thesis
Title
Erškėčių (Rosa L.) genties augalų vaisių fitocheminės sudėties tyrimas
Other Title
The research of the phytochemical composition of the fruits of Rosa (Rosa L.) genus plants.
Advisor
Other(s)
Recenzentas / Reviewer |
Extent
51 p.
Date Issued
2020
Abstract
R. Juodytės magistro baigiamasis darbas/ mokslinis vadovas prof. habil. dr. Valdimaras Janulis; Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Medicinos akademijos, Farmacijos fakulteto, Farmakognozijos katedra, Kaunas. Pavadinimas: Erškėčių (Rosa L.) genties augalų vaisių fitocheminės sudėties tyrimas. Tyrimo tikslas: ištirti Lietuvos klimatinėse sąlygose auginamų erskėčių veislių vaisių ėminių fenolinių junginių kokybinės ir kiekybinės sudėties įvairavimą, bei įvertinti jų ištraukų antioksidacinį aktyvumą in vitro. Uždaviniai: nustatyti Lietuvoje auginamų veislių erškėčių vaisių ėminių fenolinių junginių ekstrakcijos sąlygas; ištirti fenolinių junginių kiekio įvairavimą skirtingų veislių erškėčių vaisių ėminiuose, taikant UV–regimosios šviesos spektrofotometrijos metodą; įvertinti Lietuvoje auginamų skirtingų veislių erškėčių vaisių ėminių ištraukų antioksidacinį aktyvumą in vitro, taikant UV–regimosios šviesos spektrofotometrijos metodą; nustatyti fenolinių junginių kokybinę ir kiekybinę sudėtį skirtingų veislių erškėčių vaisių ėminiuose ultra–efektyviosios skysčių chromatografijos metodu; Tyrimo objektas ir metodai: Lietuvos klimato sąlygose auginamų erškėčių veislių vaisių ėminiai. Bendras fenolinių junginių, hidroksicinamono rūgšties darinių, flavonoidų kiekis ir antioksidacinis aktyvumas in vitro nustatytas naudojant UV–regimosios šviesos spektrofotometrijos metodą. Efektyviosios skysčių chromatografijos metodu nustatyta kiekybinė ir kokybinė fenolinių junginių sudėtis. Tyrimo rezultatai ir išvados: didžiausias bendras fenolinių junginių kiekis nustatytas tankiadyglių erškėčių 'Single Cherry' vaisių ėminiuose (50,13±4,17 mg GRE/g, p<0,05), o brendimo metu rinktų paprastųjų erškėčių vaisių ėminiuose nustatytas spalio 7 dieną (51,49±0,52 mg GRE/g, p<0,05), rugsėjo 23 dieną (51,4±1,72 mg GRE/g, p<0,05) ir rugsėjo 9 dieną (45,84±1,22 mg GRE/g, p<0,05). Stipriausiu antioksidaciniu aktyvumu, vertinant DPPH ir FRAP metodais, pasižymėjo tankiadyglių erškėčių 'Single Cherry', raukšlėtalapių erškėčių 'Adam chodun' veislių vaisių ėminių ištraukos. Ištyrus paprastųjų erškėčių vaisių ėminių ištraukas DPPH ir FRAP metodu stipriausias antioksidacinis aktyvumas nustatytas spalio 7 dieną ir rugsėjo 23 dieną. ESC metodu erškėčių vaisių ėminiuose identifikuoti fenoliniai junginiai: kavos r., chlorogeno r., kvercetinas, kvercitrinas, (+)-katechinas, (-)-epikatechinas, (-)-epikatechino galatas, rutinas, florizinas, kemferol-3-O-glikozidas.
R. Juodytė master‘s thesis. Supervisor Prof. Dr. Habil. Valdimaras Janulis; Lithuanian University of Health Sciences, Medical Academy, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmacognosy, Kaunas. The title: The research of the phytochemical composition of the fruits of Rosa (Rosa L.) genus plants. The aim of the research: to determine the variation of the qualitative and quantitative composition of phenolic compounds of fruits samples of wild rose varieties grown in Lithuanian climatic conditions, and to evaluate the antioxidant activity of their extracts in vitro. The objectives of the research: to determine the conditions for extraction of phenolic compounds in fruit samples of wild rose varieties grown in Lithuania; to investigate the variation of hydroxycinnamic acid derivatives, flavonoids, total variation of phenolic compounds in fruit samples of wild rose varieties by spectrophotometric method; to evaluate the antioxidant activity of fruit samples of wild rose varieties grown in Lithuania in vitro by spectrophotometric method; to determine the qualitative and quantitative composition of phenolic compounds in fruit samples of wild rose varieties by high-performance liquid chromatography; The object and methods of the research: fruit samples of wild rose varieties grown in Lithuanian climatic conditions. The total content of phenolic compounds, hydroxycinnamic acid derivatives, flavonoids and antioxidant activity in vitro were determined using spectrophotometric methods. Quantitative and qualitative composition of phenolic compounds was determined by high-performance liquid chromatography. The results and conclusions of the research: The highest amount of total phenolic compounds were determined in the fruit samples of the Rosa pimpinellifolia L. “Single Cherry” (50.13±4.17 mg GRE/g, p<0.05) and were determined on 7 October (51.49±0.52 mg GRE/g, p<0.05), 23 September (51.4±1.72 mg GRE/g, p<0.05) and 9 September (45.84±1.22 mg GRE/g, p<0.05) in the fruit samples of the Rosa canina L. collected during the period of ripening. When using DPPH and FRAP methods, the strongest antioxidant activity was determined in the extracts of fruit samples of the Rosa pimpinellifolia L. variety “Single Cherry” and Rosa rugosa variety “Adam chodun”. The strongest antioxidant activity was determined in the extracts of fruit samples of the Rosa canina L. on 7 October and 23 September by the DPPH and FRAP method. Caffeic acid, chlorogenic acid, quercetin, quercitrin, (+)-catechin, (-)-epicatechin, (-)-epicatechin gallate, rutin, phlorizin, kaempherol-3-O-glucoside were identified by HPLC method.
Publisher
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
Other Identifier(s)
id-59736386
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access