Use this url to cite publication: https://hdl.handle.net/20.500.12512/106729
Options
Analysis of changes in the composition of dairy fat to develop the computer program for screening of fatty acids in raw milk : Doctoral Dissertation, Agricultural Sciences, Veterinary (A 002) / Lina Laučienė; Lithuanian University of Health Sciences. Veterinary Academy
Type of publication
Daktaro disertacija / Doctoral dissertation (R1)
Title
Analysis of changes in the composition of dairy fat to develop the computer program for screening of fatty acids in raw milk : Doctoral Dissertation, Agricultural Sciences, Veterinary (A 002) / Lina Laučienė; Lithuanian University of Health Sciences. Veterinary Academy
Other Title
Pieno riebalų sudėties pokyčių analizė žaliavinio pieno riebalų rūgščių atrankos kompiuterinei programai sukurti.
Publisher
Kaunas :: Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Leidybos namai,
Date Issued
Date Issued |
---|
2020-07-03 |
Extent
118 p. : pav., lent.
Version
Originalus / Original
Description
Apginta: 2020-07-03.
Darbas atliktas 2015–2020 metais Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos Veterinarijos fakulteto Maisto saugos ir kokybės katedroje.
Bibliogr.: p. 86-100
Autoriaus publikacijos disertacijos darbo tema: p. 101
Priedai: p. 102-118.
Field of Science
Abstract
[...]. Darbo tikslas ir uždaviniai Šio darbo tikslas – įvertinti sezono, perdirbimo ir laikymo įtaką pieno riebalų rūgščių sudėčiai superkamo žalio pieno riebalų rūgščių atrankos kompiuterinės programos prototipui sukurti. Darbo uždaviniai: 1. Atlikti retrospektyvią pagrindinių riebalų rūgščių rutiniškai tiriamų Lietuvos akredituotoje centrinėje pieno tyrimų laboratorijoje kiekio analizę 2016–2017 m. supirktame Lietuvos karvių piene. 2. Įvertinti ir išanalizuoti sezono poveikį visai pieno riebalų rūgščių sudėčiai bei pieno riebalų kokybės rodikliams žalio pieno mėginiuose, surinktuose iš perdirbimo įmonių talpų 2018–2019 m. 3. Įvertinti ir išanalizuoti riebalų rūgščių sudėties sezoninius pokyčius, technologinių procesų ir laikymo įtaką riebalų rūgščių sudėčiai natūraliuose pieno produktuose – UAT piene, koncentruotame jogurte, grietinėje, varškėje ir svieste. 4. Atsižvelgiant į gautus tyrimo rezultatus, sukurti kompiuterinę pieno riebalų rūgščių vertinimo ir atrinkimo programą tiksliniam žaliavinio pieno pagal pasirinktus standartinius gaminamo pieno produkto riebalų rūgščių sudėties reikalavimus. [...].
[...]. The aim and objectives This thesis aimed to evaluate the effect of season, processing, and storage on dairy fatty acids composition in processed milk to develop the computer program prototype for fatty acid screening in the procured raw milk. Objectives of the study: 1. To perform a retrospective analysis of major fatty acids content in procured Lithuanian cow’s raw milk samples routinely analyzed in Lithuanian Central Milk Testing Laboratory in 2016–2017. 2. To evaluate and analyze the effect of season on the full profile of milk fatty acids and fat lipid quality indices in the bulk tank raw milk samples collected from dairy plants in 2018–2019. 3. To evaluate and analyze seasonal variations of fatty acids in major milk processing steps and at the end of shelf life of commercially produced natural dairy products (UHT milk, strained yogurt, sour cream, curd cheese, and butter). 4. To apply the findings of the fatty acids dynamic for the development of a prototype computer program enabling procured raw milk screening according to the set normative fatty acid composition of the manufactured dairy produce.[...].
Type of document
type::text::thesis::doctoral thesis
Other Identifier(s)
(LSMU ALMA)990001011250107106
Coverage Spatial
Lietuva / Lithuania (LT)
Language
Anglų / English (en)
Bibliographic Details
181
Work Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access