Use this url to cite ETD: https://hdl.handle.net/20.500.12512/100544
Options
Baltymų frakcijų, praturtintų lektinais, išskirtų iš urtica dioica l. Žolės ir sausojo ekstrakto, kokybinė – kiekybinė analizė ir mikrobiologinis tyrimas
Type of publication
type::text::thesis::master thesis
Title
Baltymų frakcijų, praturtintų lektinais, išskirtų iš urtica dioica l. Žolės ir sausojo ekstrakto, kokybinė – kiekybinė analizė ir mikrobiologinis tyrimas
Other Title
Qualitative – quantitative analysis and antibacterial activity evaluation in lectin enriched protein fractions from herb and dry extract of urtica dioica l
Advisor
Savickienė, Nijolė |
Other(s)
Ramanauskienė, Kristina | Recenzentas / Reviewer |
Baniulis, Danas | Konsultantas / Consultant |
Dagilytė, Audronė | Komisijos sekretorius / Committee Secretary |
Rodovičius, Hiliaras | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Savickienė, Nijolė | Komisijos pirmininkas / Committee Chairman |
Balanaškienė, Rima | Komisijos narys / Committee Member |
Marcinkevičienė, Rasa | Komisijos narys / Committee Member |
Švarcaitė, Jūratė | Komisijos narys / Committee Member |
Budrikienė, Aušra | Komisijos narys / Committee Member |
Jakubauskas, Mindaugas | Komisijos narys / Committee Member |
Zulanienė, Eglė Audronė | Komisijos narys / Committee Member |
Kuncaitė, Giedrė | Komisijos narys / Committee Member |
Martinėnas, Žydrūnas | Komisijos narys / Committee Member |
Maruška, Audrius | Komisijos narys / Committee Member |
Ragažiskienė, Onutė | Komisijos narys / Committee Member |
Gumbrevičius, Gintaras | Komisijos narys / Committee Member |
Vitkevičius, doc. Konradas | Komisijos narys / Committee Member |
Ževžikovas, Andriejus | Komisijos narys / Committee Member |
Marksienė, Rūta | Komisijos narys / Committee Member |
Barsteigienė, Zita | Komisijos narys / Committee Member |
Brusokas, Valdemaras | Komisijos narys / Committee Member |
Skyrius, Vaidas | Komisijos narys / Committee Member |
Radžiūnas, Raimundas | Komisijos narys / Committee Member |
Drakšienė, Gailutė | Komisijos narys / Committee Member |
Jakštas, Valdas | Komisijos narys / Committee Member |
Inkėnienė, Asta Marija | Komisijos narys / Committee Member |
Ramanauskienė, Kristina | Komisijos narys / Committee Member |
Briedis, Vitalis | Komisijos narys / Committee Member |
Savickas, Arūnas | Komisijos narys / Committee Member |
Janulis, Valdimaras | Komisijos narys / Committee Member |
Ivanauskas, Liudas | Komisijos narys / Committee Member |
Extent
51 p.
Date Issued
2014
Abstract
Darbo tikslas: Kokybinė - kiekybinė baltymų frakcijų, praturtintų lektinais, iš Urtica dioica L. žolės, sausojo ekstrakto analizė ir antimikrobinio poveikio įvertinimas.
Darbo uždaviniai: 1. Išskirti baltymų frakcijas, praturtintas lektinais, iš Urtica dioica L. šviežios ir džiovintos žolės bei sausojo ekstrakto;
2. Sausos Urtica dioica L. žolės frakcijose nustatyti baltymų dalelių dydį;
3. Įvertinti baltymų frakcijų, išskirtų iš Urtica dioica L. šviežios ir džiovintos žolės bei sausojo ekstrakto, hemagliutinacinį aktyvumą;
4. Kiekybiškai įvertinti baltymų kiekį gautose frakcijose;
5. Atlikti kiekybinę lektinų analizę pagal hemagliutinacijos titrą;
6. Įvertinti lektinais praturtintų frakcijų, išskirtų iš Urtica dioica L. džiovintos žolės bei sausojo ekstrakto, antimikrobinį aktyvumą.
Darbo metodai: 1. Lektinais praturtintas baltymų frakcijas išskyrėme, taikydami tirpalų prisotinimą amonio sulfatu iki skirtingos procentinės koncentracijos;
2. Lektinai identifikuoti, pritaikius triušio eritrocitų hemagliutinacijos reakciją;
3. SDS – PAGE elektroforezės metodu nustatytas frakcijų dalelių dydis;
4. Bradfordo metodu kiekybiškai įvertinta baltymų sudėtis išskirtose frakcijose;
5. Lektinai kiekybiškai įvertinti pagal hemagliutinacinį aktyvumą;
6. Antibakterinis aktyvumas įvertintas standžiosiose Miulerio – Chintono agaro mitybos terpėse cilindriukų metodu.
Tyrimo rezultatai: 1. Hemagliutinacinis aktyvumas nustatytas visose išskirtose baltymų frakcijose.
2. Didžiausiu hemagliutinaciniu aktyvumu (iki 2,95) pasižymėjo didžiųjų dilgėlių šviežios žolės lektinais praturtinta baltymų pirmoji frakcija.
3. Aptiktų dalelių dydis buvo nuo 30 kDa iki 120 kDa.
4. Stipriausias antibakterinis veikimas pastebėtas prieš B. cereus bakterijų kultūrą. Inhibuotas bakterijų augimo plotas siekė 14 mm.
Išvados: 1. Išskirtos baltymų frakcijos iš Urtica dioica L. šviežios ir džiovintos žolės bei sausojo ekstrakto, išsūdant amonio sulfatu;
2. Frakcijose nustatytas esančių baltymų dalelių dydis atitiko heveino lektinų dalelių dydį;
3. Šviežios Urtica dioica L. žolės I frakcijoje nustatytas didžiausias hemagliutinacinis aktyvumas;
4. Šviežios Urtica dioica L. žolės baltymų II frakcijoje nustatytas didžiausias baltymų kiekis;
5. Šviežios žolės I frakcijoje nustatytas didžiausias lektinų kiekis;
6. Išskirtos Urtica dioica L. lektinais praturtinos frakcijos pasižymėjo nedideliu antimikrobiniu aktyvumu.
Darbo uždaviniai: 1. Išskirti baltymų frakcijas, praturtintas lektinais, iš Urtica dioica L. šviežios ir džiovintos žolės bei sausojo ekstrakto;
2. Sausos Urtica dioica L. žolės frakcijose nustatyti baltymų dalelių dydį;
3. Įvertinti baltymų frakcijų, išskirtų iš Urtica dioica L. šviežios ir džiovintos žolės bei sausojo ekstrakto, hemagliutinacinį aktyvumą;
4. Kiekybiškai įvertinti baltymų kiekį gautose frakcijose;
5. Atlikti kiekybinę lektinų analizę pagal hemagliutinacijos titrą;
6. Įvertinti lektinais praturtintų frakcijų, išskirtų iš Urtica dioica L. džiovintos žolės bei sausojo ekstrakto, antimikrobinį aktyvumą.
Darbo metodai: 1. Lektinais praturtintas baltymų frakcijas išskyrėme, taikydami tirpalų prisotinimą amonio sulfatu iki skirtingos procentinės koncentracijos;
2. Lektinai identifikuoti, pritaikius triušio eritrocitų hemagliutinacijos reakciją;
3. SDS – PAGE elektroforezės metodu nustatytas frakcijų dalelių dydis;
4. Bradfordo metodu kiekybiškai įvertinta baltymų sudėtis išskirtose frakcijose;
5. Lektinai kiekybiškai įvertinti pagal hemagliutinacinį aktyvumą;
6. Antibakterinis aktyvumas įvertintas standžiosiose Miulerio – Chintono agaro mitybos terpėse cilindriukų metodu.
Tyrimo rezultatai: 1. Hemagliutinacinis aktyvumas nustatytas visose išskirtose baltymų frakcijose.
2. Didžiausiu hemagliutinaciniu aktyvumu (iki 2,95) pasižymėjo didžiųjų dilgėlių šviežios žolės lektinais praturtinta baltymų pirmoji frakcija.
3. Aptiktų dalelių dydis buvo nuo 30 kDa iki 120 kDa.
4. Stipriausias antibakterinis veikimas pastebėtas prieš B. cereus bakterijų kultūrą. Inhibuotas bakterijų augimo plotas siekė 14 mm.
Išvados: 1. Išskirtos baltymų frakcijos iš Urtica dioica L. šviežios ir džiovintos žolės bei sausojo ekstrakto, išsūdant amonio sulfatu;
2. Frakcijose nustatytas esančių baltymų dalelių dydis atitiko heveino lektinų dalelių dydį;
3. Šviežios Urtica dioica L. žolės I frakcijoje nustatytas didžiausias hemagliutinacinis aktyvumas;
4. Šviežios Urtica dioica L. žolės baltymų II frakcijoje nustatytas didžiausias baltymų kiekis;
5. Šviežios žolės I frakcijoje nustatytas didžiausias lektinų kiekis;
6. Išskirtos Urtica dioica L. lektinais praturtinos frakcijos pasižymėjo nedideliu antimikrobiniu aktyvumu.
Aim of experiment: The qualitative – quantitaive analysis and antibacterial activity evaluation of lectin enriched protein fractions from Urtica dioica L. fresh and dry herb and dry extract;
Experiment tasks: 1. To extract the lectin enriched protein fractions from Urtica dioica L. fresh and dry herb and dry extract;
2. To assess the size of protein particles from Urtica dioica L. dry herb by SDS-PAGE assay;
3. To determine the hemagglutinating activity of lectin enriched fractions from Urtica dioica L. fresh and dry herb and dry extract;
4. To evaluate the protein amount in prepared fractions by Bradford assay;
5. To analyse the lectin amount by hemagglutination titre;
6. To evaluate the antibacterial activity of lectin enriched fractions from Urtica dioica L. fresh and dry herb and dry extract;
Methods: 1. We used the precipitation with ammonium sulphate for the extraction of lectin enriched protein fractions;
2. Lectins were identified by hemagglutination assay;
3. We determined the size of protein particles using SDS-PAGE method.
4. We evaluated protein amount in fractions by Bradford assay;
5. Lectin quantity was evaluated by hemagglutination titer;
6. We evaluated the antibacterial activity on solid medium with Peni cylinders.
Results: 1. The hemagglutinating activity was found in all protein fractions.
2. Maximum of hemagglutinating activity (2,95) was noticed in the first lectin enriched protein fraction from fresh Urtica dioica L. herb.
3. The particle size was from 30 kDa to 200 kDa.
4. The factions had the strongest antibacterial activity to B. cereus bacteria species (growth inhibition area in diameter was 14 mm ).
Conclusions: 1. The protein fractions from Urtica dioica L fresh and dry herb were prepared using precipation by ammonium sulphate;
2. The determined protein particle size matches up hevein type lectin particle size;
3. It was found the maximum of hemagglutinating activity in the 1st fraction of the fresh Urtica dioica L. herb;
4. It was found the highest protein amount in the 2nd protein fraction of the fresh Urtica dioica L. herb;
5. It was found the highest lectin amount in the 1st fraction of the fresh Urtica dioica L. herb;
6. Lectin enriched protein fractions from Urtica dioica L. had the low antibacterial activity.
Experiment tasks: 1. To extract the lectin enriched protein fractions from Urtica dioica L. fresh and dry herb and dry extract;
2. To assess the size of protein particles from Urtica dioica L. dry herb by SDS-PAGE assay;
3. To determine the hemagglutinating activity of lectin enriched fractions from Urtica dioica L. fresh and dry herb and dry extract;
4. To evaluate the protein amount in prepared fractions by Bradford assay;
5. To analyse the lectin amount by hemagglutination titre;
6. To evaluate the antibacterial activity of lectin enriched fractions from Urtica dioica L. fresh and dry herb and dry extract;
Methods: 1. We used the precipitation with ammonium sulphate for the extraction of lectin enriched protein fractions;
2. Lectins were identified by hemagglutination assay;
3. We determined the size of protein particles using SDS-PAGE method.
4. We evaluated protein amount in fractions by Bradford assay;
5. Lectin quantity was evaluated by hemagglutination titer;
6. We evaluated the antibacterial activity on solid medium with Peni cylinders.
Results: 1. The hemagglutinating activity was found in all protein fractions.
2. Maximum of hemagglutinating activity (2,95) was noticed in the first lectin enriched protein fraction from fresh Urtica dioica L. herb.
3. The particle size was from 30 kDa to 200 kDa.
4. The factions had the strongest antibacterial activity to B. cereus bacteria species (growth inhibition area in diameter was 14 mm ).
Conclusions: 1. The protein fractions from Urtica dioica L fresh and dry herb were prepared using precipation by ammonium sulphate;
2. The determined protein particle size matches up hevein type lectin particle size;
3. It was found the maximum of hemagglutinating activity in the 1st fraction of the fresh Urtica dioica L. herb;
4. It was found the highest protein amount in the 2nd protein fraction of the fresh Urtica dioica L. herb;
5. It was found the highest lectin amount in the 1st fraction of the fresh Urtica dioica L. herb;
6. Lectin enriched protein fractions from Urtica dioica L. had the low antibacterial activity.
Publisher
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
Other Identifier(s)
id-2209876
Language
Lietuvių / Lithuanian (lt)
Defended
Taip / Yes
Access Rights
Atviroji prieiga / Open Access
File(s)