Dalyvauk laboratoriniuose darbuose

Kviečiame moksleivius apsilankyti Lietuvos sveikatos moklų universitete ir sudalyvauti praktiniuose užsiėmimuose.
Praktinių užsiėmimų metu įgysite naujų žinių, susipažinsite su studentų mokymosi aplinka ir dėstytojais, dominančios mokslo srities specifika.

Kviečiame išsirinkti dominantį užsiėmimą iš žemiau pateikto veiklų sąrašo ir registruoti savo mokyklą el. paštu gintare.montvilaite@lsmuni.lt
Susisiekę su jumis individualiai suderinsime apsilankymo universitete programą, datą ir laiką.

 

Farmacijos fakultetas


 

 

 Užsiėmimo
pavadinimas

Užsiėmimo aprašymas

Mokinių skaičius Užsiėmimo trukmė
  •  
Seminaras, ekskursija su praktine demonstracija „Vaistų gamybos paslaptys vakar, šiandien, rytoj“.

Pasakojama ir demonstruojama, kaip vaistus gamino alchemikai, vėliau, XIX a. pabaigoje, universitetus baigę farmacininkai. Pasakojama apie šiuolaikinės farmacijos pasiekimus ir ateities vizijas. Rengiamas trumpas „proto mūšis“ pagal išdėstytą temą, apdovanojimai.

15-20 1,5 - 2 akad. val.
  •  
Lūpų pieštukų gamyba.

Praktinio užsiėmimo metu bus gaminami lūpų pieštukai su įvairiais eteriniais aliejais.

Iki 12 2 akad. val.
  •  
Gelių gamyba.

Praktinio užsiėmimo metu bus gaminami geliai (tinkami naudoti ant odos) su polimerinėmis medžiagomis.

Iki 12 2 akad. val.
  •  
Vaistų kokybės vertinimas.

Teorinė dalis:  kaip vyksta vaisto kūrimas nuo sugalvojimo iki rinkoje esančio vaisto (vaisto kūrimo etapai, terminai, kaštai, vaisto kokybės, saugumo ir veiksmingumo įvertinimas). Praktinė dalis: farmakopėjiniais metodais įvertinti vaisto (pvz. paracetamolio, aspirino, vitamino C ar kt.) kokybę.

10-15

2 akad. val.
  •  
Augalų kristalų mikroskopinis tyrimas. Supažindinti moksleivius su augalinėse ląstelėse išsidėsčiusiais skirtingos formos kalcio oksalato kristalais, išsiaiškinti, kaip  svarbu mokėti juos pažinti ir atskirti, atliekant vaistinių augalinių žaliavų analizę. 15 2,5 akad. val.

 

 

Slaugos fakultetas


 

 


Užsiėmimo
pavadinimas

Užsiėmimo aprašymas Mokinių skaičius
 Užsiėmimo trukmė
  •  

Valgiaraščio sudarymo principai
įvairiuose amžiaus tarpsniuose. Mitybos būklės   įvertinimo principai.

* Prieš praktinį užsiėmimą dalyvaujama paskaitoje: „Maistas ir sveikas senėjimas. Nepakankama mityba: priežastys, pasekmės, prevencija.“ (2 akad. val.)

 Valgiaraščio sudarymas esant įvairiems mitybos įpročiams įvairiuose amžiaus tarpsniuose (nepilnavertės dietos laikymasis, persivalgymas ir kt.) ir nepakankamos mitybos būklei. Dalyviai mokysis apskaičiuoti reikiamų maisto medžiagų poreikį, mokysis, kokiomis medžiagomis mitybą reikia papildyti, siekiant senti sveikai, išvengti nepakankamos mitybos. Dalyviai mokysis įvertinti antropometrinius duomenis įvairiuose amžiaus tarpsniuose, kitų mitybos būklės patikros metodų.

 


10-12




2,5 akad.val.

 

Veterinarijos fakultetas


 

 

 

Užsiėmimo
pavadinimas


Užsiėmimo aprašymas

Mokinių skaičius Užsiėmimo trukmė
  •  
Patalpų mikroklimato vertinimas.

Susipažinimas su patalpų mikroklimato fizinių, cheminių, mikrobiologinių rodiklių nustatymu.

10 2 akad. val.
  •  
Vandens kokybės vertinimas.

Susipažinimas su geriamo vandens  indikatorinių, toksinių (cheminių), mikrobiologinių rodiklių nustatymu.

10 2 akad. val.
  •  
Pašarų higieninės kokybės vertinimas.

Susipažinimas su įvairių augalinių pašarų ir jų žaliavų higieninės kokybės nustatymu.

10 2 akad. val.
  •  
Duonos gaminių akytumo, juslinių savybių, plutelės ir minkštimo spalvų koordinačių nustatymas.

Akytumas, spalva ir juslinės savybės yra pagrindiniai kepinių kokybės rodikliai, dėl kurių vartotojai renkasi arba nesirenka vienų ar kitų, rinkoje siūlomų, duonos gaminių. Mokiniai galės susipažinti su taikomaisiais bei juslinės analizės metodais, paskaičiuoti sąsajas tarp juslinių ir fizikinių cheminių kepinių rodiklių.

iki 15 1 akad. val.
  •  
Įvairių rūšių gyvulių mėsos atpažinimas.

Mokiniai įvertins skirtingų gyvulių skerdenų, subproduktų,  riebalų, raumenų, kaulų, plaukų skirtumus.

iki 15 2 akad. val.
  •  
Vertintojų juslinių gebėjimų įvertinimas.

Mokiniai įsivertins savo juslinius gebėjimus, atliks skonio, regėjimo, uoslės, lytėjimo testus. iki 15 1 akad. val.
  •  
Įvairių vaistinių formų (kremų, tepalų, hidrolatų, fotolių, boliusų, rutuliukų, žvakučių) gamyba gyvūnų gydymui. Mokiniai bus supažindinti su vaistinių formų įvairove, mokysis kaip pasigaminti vaistus naudojant natūralias priemones. Gamybos metu trumpai aptarsime spalvų, kvapų, garsų ir kt. įtaką gyvūnų sveikatinimui. 10 1,5 akad. val.

 

Visuomenės sveikatos fakultetas


 

    

  Užsiėmimo
pavadinimas

Užsiėmimo aprašymas Mokinių skaičius Užsiėmimo trukmė
  •  


Bendravimo psichologija:  Bendravimas su „sunkiais“  žmonėmis.

Užsiėmimo metu moksleiviai dirba grupelėse, vyksta vaidmenų žaidimas, diskusija.  5–6  3 akad. val.
  •  
Ugdymo psichologija: Mokytojų ir mokinių vaidmenys. Filmo peržiūra, filmo aptarimas ir diskusija pagal pateiktus probleminius klausimus. 7–8  3 akad. val.
  •  
Psichologija: Kaip mokytis, kad išmoktum?  

 Užsiėmimo metu bus pristatomos ir išbandomos mokymosi metodikos, kurios padeda geriau įsiminti informaciją, suvaldyti kylantį stresą dėl mokslų, atidėliojimą. Mokiniai galės nusistatyti savo mokymosi stilių ir gauti konkrečių patarimų, koks tinkamiausias būdas jam mokytis.

 15  2 akad. val.
  •  
Psichologija: Streso valdymas ir gyvensena.

 Užsiėmimo metu  aptarsime streso ir gyvensenos sąveiką bei kartu sieksime atrasti, kaip tai pasireiškia asmeniniame gyvenime. Taip pat bus išbandomi praktiškai pritaikomi streso valdymo būdai ir ieškoma asmeniškai priimtiniausių variantų.

 iki 20  2 akad. val.
  •  


Visuomenės sveikata: Kosmetikos priemonių toksikologija.

 Užsiėmimo metu  aptarsime kenksmingas medžiagas, esančias kosmetikos priemonėse. Išmoksime kritiškai vertinti kosmetikos priemonių sudėtį bei ženklinimą. Tai gali padėti pasirinkti sveikatai palankiausią gaminį.

 15  2 akad. val.
  •  


Visuomenės sveikata: Asmens mitybinės būklės  vertinimas.

Užsiėmimo metu aptarsime ir išmoksime vertinti seminaro dalyvių mitybos būklę ir sudaryti individualų mitybos planą.  10  3 akad. val.
  •  

Visuomenės sveikata: Maisto produktų 
sudėties vertinimas.
Užsiėmimo metu aptarsime ir išmoksime vertinti maisto produktus, etiketėse pateiktą informaciją  ir atlikti jų palyginimą, vertinant poveikį sveikatai.  15   3 akad. val.