Spausdinti

Maisto mokslas

maistomokslas6.jpg (1000x667)Bakalauro studijų programa

Studijų krypties grupė Žemės ūkio mokslai

Studijų kryptis – Maisto studijos

Fakultetas – Veterinarijos

Studijų trukmė – 3,5 (nuolatinė),  5 metai (ištęstinė forma), baigus suteikiamas žemės ūkio mokslų bakalauro kvalifikacinis laipsnis

Priėmimo reikalavimai

Konkursinio balo sandara bendruoju priėmimu stojantiesiems į nuolatinės ir ištęstinės formos studijų programas

Priimtųjų 2017 m.konkursiniai balai 

Maisto mokslas – tai studijos apie maisto (bio-) technologijas, mitybą, maisto kokybės kontrolės sistemas, gamybos planavimą, organizavimą ir valdymą. Studijų programa rengia kvalifikuotus, imlius  mokslo ir gamybos naujovėms, suvokiančius sveikos mitybos reikšmę maisto gamybos grandinės specialistus.

Kodėl verta studijuoti?

Studijų programa – norintiems ugdyti sveikesnę visuomenę, kuriant naujos kartos saugius, padidintos vertės ir (arba) funkcionaliuosius maisto produktus bei nutraceutikus, besidomintiems sveika ir subalansuota mityba, klimato kaitos mažinimo, tvaraus agro- resursų panaudojimo, visuomenės gyvenimo kokybės užtikrinimo bei lėtinių ligų prevencijos klausimais.

Šiandienos maisto mokslo specialistai nėra vien tik su maisto produktų kūrimu siejami pramonės atstovai – tai kūrybingi profesionalai, užtikrinantys subalansuoto, padidintos pridėtinės vertės ir sveiko maisto pateikimą vartotojui. Jie ne tik analizuoja maisto energinę vertę, cheminę bei biosaugą, bet ir atlieka tyrimus apie vartotojams maisto suteikiamas emocijas, kurios yra ne mažiau svarbios bendrai savijautai užtikrinti.

Siekdami pažangos, maisto mokslo specialistai bendradarbiauja su visuomenės sveikatos, farmacijos, psichiatrijos, maisto fizikos, mikrobiologijos, žemės ūkio ir kitais specialistais, nes visų tikslas yra bendras – užtikrinti sveikos visuomenės ugdymą ir pagerinti gyvenimo kokybę.

Ko mokysitės?

Studijų metu mokysitės tokių disciplinų, kaip augalinių ir gyvūninių maisto žaliavų ir produktų gamyba ir kokybė, mityba, maisto chemija, bendroji biologija ir bendroji genetika, maisto fizikinės ir juslinės savybės, maisto gamybos technologijų procesai ir aparatai, cheminiai ir fizikiniai maisto tyrimai, mikrobiologija, ekonomikos pagrindai, maisto teisė, maisto chemija, maisto konservavimas ir pakavimas, mikrobiologija, epidemiologija ir kt.

maistomokslas4.jpg (4196x2613)Praktikuositės pažangiose maisto perdirbimo įmonėse, pagal ERASMUS+ ir kitas mainų programas galėsite išvykti dalinėms studijoms ar praktikai į užsienio šalių universitetus.

Tapę maisto mokslo specialistais, gebėsite kontroliuoti ir užtikrinti maisto žaliavų ir produktų kokybę, diegti maisto produktų gamybos, viešojo maitinimo, koservavimo, pakavimo technologijas, praktikoje taikyti žinias apie subalansuotos mitybos principus, mokėsite parinkti tinkamiausias maisto žaliavas bei jų perdirbimo ir panaudojimo būdus.

Kuo dirbsite baigę?

Maisto mokslo studijas baigusiems absolventams atsiveria plačios karjeros galimybės.

Jie laukiami maisto žaliavų ir produktų (mėsos, pieno, žuvies, grūdų, vaisių, daržovių ir kitose) gamybos įmonėse, kuriose dirba kokybės ir (arba) gamybos vadovais, technologais, gamybos meistrais, maisto tyrimų laboratorijos darbuotojais ir pan. Maisto mokslo specialistus mielai įdarbina viešojo maitinimo ar su organizuotu maisto tiekimu susijusios bendrovės, taip pat nedidelės įmonės –  kepyklėlės, konditerijos įmonės.

Maisto mokslo specialistai gali sieti savo karjerą su maisto kokybės maistomokslas3.jpg (1819x1228)kontrole Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje, rinktis valstybės tarnybą Žemės ūkio ministerijos padaliniuose, miestų ir rajonų savivaldybių įmonėse, kuriose reikia specialių žinių apie maisto kokybę bei saugą, Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmuose, įvairiose žemdirbių ir žemės ūkio produktų perdirbėjų organizacijose bei kitose institucijose, atsakingose ne tik už maisto žaliavų ir produktų gamybą. Turėdami platų suvokimą daugelyje su maistu susijusių sričių, maisto mokslo specialistai gali pradėti savo verslą arba būti jo dalininkais.

Tolesnių studijų galimybės

Maisto mokslo studijų programos absolventai gali tęsti studijas Maisto mokslo ir kitose magistrantūros studijų programose, susijusiose su maisto gamybos (bio-) technologijomis, kokybe, sauga, mityba Lietuvoje ir užsienyje.

Baigę magistrantūros studijas gali tęsti mokslinius tyrimus studijuodami doktorantūroje.