Sveiko maisto šventė LSMU Veterinarijos akademijoje

Gegužės 9 d. į jau tradicija tapusią Sveiko maisto šventę LSMU Veterinarijos akademijoje rinkosi saugaus bei sveiko maisto kūrėjai, akademinė bendruomenė bei visi prijaučiantys sveikai mitybai.

Šventę, kaip dviejų VMS magistrantūros studijų dalykų baigiamąjį atsiskaitymą kasmet pavasarį organizuoja LSMU Maisto saugos ir kokybės katedra; ją nuo pradžios iki pabaigos rengia studentai, stiprindami vadybos, maisto gamybos, higienos įgūdžius, ugdydami kūrybiškumą, aktyvumą, iniciatyvumą.

Šventė prasidėjo seminaru „Maistas ir sveikata“, kurį organizavo LSMU Maisto saugos ir kokybės katedros profesorė, Lietuvos veterinarijos gydytojų asociacijos Maisto kontrolės sekcijos vadovė prof. G. Januškevičienė. Seminaro metu pranešimus pristatė mūsų universiteto dėstytojai – Maisto alergijos: paplitimas, tipai, diagnostika ir prevencija (LSMU prof. R. Radišauskas), Genetiškai modifikuotas maistas ir jo sąsajos su sveikata (LSMU prof. R. Ustinavičienė), Riebalų sudėtis maisto produktuose. Ar žinome ką valgome? (LSMU prof. G. Zaborskienė) – ir svečiai: Reformuliuotas maistas (mažiau riebalų, cukraus, druskos) (NMVRVI S. Šceponavičienė).

Antroji šventės dalis – Veterinarinės maisto saugos magistrantų, Maisto mokslo programos studentų, LVGA Maisto kontrolės sekcijos narių, VSF Gyvensenos medicinos, LSMU Veterinarijos akademijos darbuotojų ir LSMU mokyklos mokinių pagaminto skirtingų pasaulio šalių maisto degustavimas ir vertinimas.

Jau antri metai šventėje dalyvauja ir savo patiekalais dalyvius stebina Veterinarinę mediciną studijuojantys užsieniečiai. Antrąją dalį pradėjo LSMU Prorektorius studijoms prof. Kęstutis Petrikonis, linkėdamas šiai gražiai tradicijai plėstis įtraukiant vis daugiau universiteto padalinių ir skatinant darbuotojus patiems greitai pasiruošti paprastą sveikatinantį maistą darbo vietoje. Maisto saugos ir kokybės katedros docentė A. Kabašinskienė pristatė šventės programą, o tos pačios katedros profesorė D. Sekmokienė perskaitė Odę maistui prieš vaišinantis visomis pavasario spalvomis viliojančiais skirtingų pasaulio šalių patiekalais.

Pavasariškai nusiteikusi bendruomenė dalijosi puikia nuotaika, šypsenomis, patirtimi bei patarimais. Šventės metu vyko Skaniausio bei Išradingiausio patiekalų rinkimai. Suskaičiavus šventės dalyvių balsus Išradingiausio patiekalo nominacijoje pirmavo Vilniaus VMVT veterinarijos gydytojos E. Kiškienės gaminys, skaniausio – VMS ištęstinių studijų studentų saldumynas, specialus prizas atiteko pirmąkart šventėje dalyvaujantiems Gyvensenos medicinos programos magistrantams.

Džiugu, kad pirmiesiems sveikuoliams entuziastams prieš penkerius metus subūrusiems bendraminčių būrį, šiandien į šventę pavysta pakviesti vis daugiau dalyvių. Šventės organizatoriai nuoširdžiai dėkoja Veterinarijos fakulteto dekanei V. Riškevičienei už kasmetę šventės finansinę paramą ir nuoširdų idėjos palaikymą bei VF Anatomijos ir fiziologijos katedros lektorei ir nuostabiai dainininkei G. Vokietytei ir Maisto mokslo studijas pasirinkusiam akordeonistui M. Jacevičiui  už trumpą ir nuotaikingą muzikinę šventės dalį.

Šventės organizatoriai