„Sveikatą tausojančio maisto“ konferencija ir „Maisto šventė“

„Sveikatą tausojančio maisto“ konferencija ir „Maisto šventė“ (J.Jonikienės nuotr.)Jau tradicija tapusią „Maisto šventę“ LSMU Veterinarijos akademijoje organizavo LSMU Maisto saugos ir kokybės katedra. Katedros organizuojamą renginį finansiškai remia LSMU Veterinarijos akademijos (VA) administracija.

Viena aktyviausių šventės dalyvių – Lietuvos veterinarijos gydytojų asociacijos (LVGA) Maisto kontrolės sekcija – šiemet šventės pradžioje surengė „Sveikatą tausojančio maisto“ konferenciją.

LSMU VA Žalčio salėje vykusioje konferencijoje mitybos ir gyvensenos problemos buvo pristatytos pranešimuose: „Sveikatai palanki mityba“ (pranešėja Ilona Drulytė, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Maisto rizikos vertinimo skyriaus patarėja), „Alkoholis (ne)maisto produktas“ (pranešėjas prof. Aurelijus Veryga, LSMU VSF, Sveikatos psichologijos katedra), „Gyvensenos veiksniai ir rizika mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų“ (pranešėja Dalia Lukšienė, LSMU VSF, Aplinkos ir darbo medicinos katedra), „Biologiškai aktyvios medžiagos žuvies produktuose“ (pranešėjas prof. Artūras Stimbirys, LSMU VA, Maisto saugos ir kokybės katedra). Konferencija baigėsi pranešėjų ir dalyvių diskusijomis.

Po konferencijos vyko „Maisto šventė“, kurią pradėjo LSMU VA kancleris prof. Henrikas Žilinskas, linkėdamas visiems džiugių šventės akimirkų. Maisto saugos ir kokybės katedros profesorės Dalia Sekmokienė ir Loreta Šernienė perskaitė Odę maistui bei pristatė šventės taisykles, paragino visus ne tik skanauti maistą, bet ir rinkti sveikiausią bei išradingiausią patiekalus.

...Mes visi ieškome laimės, žinių, tobulumo... tam reikia pastangų ir keitimosi. Vienas paprasčiausių būdų keistis ir tobulėti – pakeisti savo mitybą, vartoti daugiau augalinio maisto. O kartu pakeisti patį požiūrį į maistą ir jo vartojimą. Mityba gali tapti dvasinio tobulėjimo būdu.

Prof. D. Sekmokienė ir prof. L. Šernienė kvietė mėgautis šventės akimirkomis, pajausti bendrumo, vienybės jausmą su LSMU bendruomene ir mėgautis jos narių kūrybos vaisiais.

Šventėje dalyvavo LSMU VASA Maisto draugija, LSMU VA darbuotojai, LSMU Visuomenės sveikatos fakulteto (VSF) darbuotojai ir studentai, LSMU Veterinarinės maisto saugos (VMS) pirmo kurso bei Veterinarinės medicinos penkto kurso magistrantai ir LSMU gimnazistai.

„Maisto šventę“ šiemet puikiai papildė LSMU VASA Maisto draugija, surengusi šaunią iškylą ir viktoriną VA teritorijos pievelėje. Dalyviai minė mįsles, džiaugėsi prizais ir vaišinosi tiesiog lauke.

Ši šventė yra pasirenkamo modulio „Maisto analizė ir parinkimas“ (1, 2 dalys), dėstomo VMS bei Veterinarinės medicinos magistrantams, baigiamasis projektas. Studentai studijuoja šį dalyką du semestrus, analizuodami savo mitybą, gilinasi, kokios pasekmės gresia esant nukrypimams nuo sveikos mitybos rekomendacijų, o pavasarį šis modulis tradiciškai baigiamas „Maisto švente“, kada studentai, dalyvaujantys šventėje su savo pagamintais patiekalais (šiemet buvo pagaminti 55 skirtingi patiekalai), yra vertinami pažymiu.

Baigiamojo projekto tinkamo vadybinės dalies organizavimo studentus moko VSF dėstytoja dr. Rytė Giedrikaitė. Jos konsultuojami studentai mokosi planuoti laiką, parengti skelbimus ir kvietimus, skirstyti darbus, rinkti paramą.

Pagrindinis šio renginio tikslas yra skatinti studentų praktinius studijuojamo dalyko įgūdžius, mokyti studentus ne tik gaminti sveikatą tausojančius patiekalus, bet ir saugiai, prisilaikant higienos reikalavimų, juos pateikti vartotojui. Šiuo baigiamuoju dalyko projektu, tampančiu kasmetine „Maisto švente“, yra skatinamas dalyvių ir svečių susidomėjimas mityba, maisto gamybos higiena ir kokybišku, saugiu produktų pateikimu bei atkreipiamas dėmesys į sveikesnius maisto produktus ir gaminius.

Šiemet maistą gamino ir pristatė apie 40 dalyvių. Išradingiausio patiekalo kategorijoje nugalėjo LVGA Maisto kontrolės sekcijos dalyviai, patiekę ragautojams saldžius energinius „kiaušinius“ lizduose, sveikiausio patiekalo – Maisto saugos ir kokybės katedros darbuotojai, paruošę originalią moliūgų sriubą.

Nuoširdžiai dėkojame LSMU Veterinarijos fakultetui (VF) ir dekanei prof. Vitai Riškevičienei už kasmetinį šventės rėmimą įsigyjant reikalingus produktus, VA administracijai už šios idėjos palaikymą ir propagavimą, VF absolventei ir dabartinei Stambiųjų gyvulių klinikos darbuotojai Giedrei Vokietytei už puikų šventės uždarymo dainų atlikimą bei šventinę nuotaiką, o visiems šventėms dalyviams ir svečiams  – už skanius gaminius ir gerą nuotaiką šventės metu!

Prof. Loreta Šernienė