Maistas ir šiuolaikinės sveikatos problemos

Maistas ir šiuolaikinės sveikatos problemosKovo 15 d. LSMU Visuomenės sveikatos fakultete vyko Lietuvos veterinarijos gydytojų asociacijos (LVGA) Maisto kontrolės sekcijos surengtas kvalifikacijos tobulinimo seminaras „Maistas ir šiuolaikinės sveikatos problemos“.

Netinkama mityba, mažas judrumas sukelia medžiagų apykaitos sutrikimus, o tai – įvairias ligas: infarktą, aterosklerozę, cukrinį diabetą, akmenligę, nutukimą. Lietuvos gyventojai vartoja per daug gyvulinių riebalų ir nepakankamai augalinių riebalų, įvairių šviežių vaisių ir daržovių. Dažniausia sunku sveiką žmogų įtikinti, kad jo sveikata ir gyvenimo trukmė priklauso nuo mitybos. Tinkamo maitinimosi svarba deramai įvertinama tik pašlijus sveikatai. Sveiko gyvenimo įgūdžius turėtume ugdyti dar vaikystėje..

LVGA Maisto kontroles sekcijos valdybos pirmininkė LSMU prof. Gražina Januškevičienė, pagrindinė seminaro organizatorė teigia, tai buvo išskirtinis seminaras skirtas veterinarinės medicinos gydytojams. Paskaitas renginio dalyviams skaitė aukštos kvalifikacijos profesoriai. Į visuomenės sveikatos krypties seminarą susirinko gausus būrys veterinarų, farmacijos specialistų ir kt. Anot, profesorės apie alergijas maistui, maisto priedus, produktų ženklinimą iš savo profesinių pozicijų daugelis veterinarų puikiai žino. Pagrindinis seminaro tikslas buvo į tuos pačius dalykus pažvelgti kita kryptimi arba visuomenės sveikatos specialistų akimis. Prof. G. Januškevičienė sveikindama seminaro dalyvius linkėjo praturtinti profesines žinias ir pasidalyti bendravimo džiaugsmu.

Veterinarijos gydytojai inspektoriai kontroliuoja viską kas susiję su maistu ir maisto higiena, viena iš jų atliekamų svarbių funkcijų yra švietėjiška veikla. Kuo labiau praturtės įvairiapusiškai žiniomis apie sveiką mitybą, ligų prevenciją, maisto priedus, maisto produktų ženklinimą, tuo veterinarinės medicinos gydytojų veikla bus prasmingesnė ir skatins pažangų požiūrį į visuomenės sveikatą. Tam tikri maisto priedai dažnai įvardijami, kaip kenksmingi sveikatai. Nesistengiama išsiaiškinti kokie maisto priedų kiekiai kenkia ir sukelia pavojų žmogui, o kokie priešingai naudingi sveikatai.

Apie sveiką mitybą šiandien: naujausias sveikos mitybos rekomendacijas lėtinių neinfekcinių ligų prevencijai kalbėjo prof. Dalia Lukšienė, alergizuojančius maisto ingredientus ir sveikatos sutrikimus aptarė prof. Ričardas Radišauskas,  maisto priedų toksikologinį vertinimą atliko prof. Rūta Ustinavičienė. Po paskaitų renginio dalyviai dalyvavo diskusijoje seminare – „Maisto produktų ženklinimo analizė“. Mokslinę diskusiją vedė – prof. D. Lukšienė, prof. R. Radišauskas, prof. R. Ustinavičienė.

Po seminaro Dalia Šermukšnienė UAB „Baltic Agro“ veterinarinės farmacijos vadovė, LSMU absolventė kalbėjo, kad sveika gyvensena ir mityba šiandien yra ne tik populiaru, bet ir labai aktualu. Svarbu gauti teisingą informaciją apie naujausias sveiko gyvenimo būdo rekomendacijas ir gaires, kurias pateikia sveiko maisto specialistai. Sužinoti teisingą informaciją apie naujausias Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) sveiko gyvenimo rekomendacijas iš specialistų. „Mums – veterinarinės medicinos atstovams, labai aktualu skleisti naujoves ir skatinti kolegas bei klientus domėtis sveika mityba: gaminti sveikus produktus vartotojams, auginti sveikus gyvulius, o taip pat plėsti sveiką augalininkystę ir gyvulininkystę“ – pabrėžė D. Šermukšnienė.

Jolanta Jonikienė,

Rinkodaros ir komunikacijos tarnyba